Segermaskinen Tove sammanfattar succévintern – och blickar fram mot sommarens VM

Alldeles nyss var hon i sitt livs sämsta form – dessförinnan vann hon tre raka VM-guld. VM-bloggen fortsätter att kolla läget med våra landslagsstjärnor och i dag tar vi ett snack med Tove Alexandersson, som precis som vanligt inleder en tävlingssäsong just när en annan har avslutats.

Dubbel världsetta. Tove Alexandersson är bäst, både i orientering och skidorientering.

Tove Alexandersson kan summera en fantastisk skidorienteringssäsong med medaljregn både på EM i Finland och VM i Ryssland. Vintern i sin helhet har varit grymt bra, konstaterar Tove:

– Den har överlag varit väldigt bra. Jag har haft en väldigt bra träningsperiod under november-januari, där jag i stort sett har kunnat träna precis som jag har velat och kroppen har svarat bra. I februari kunde jag inte springa så mycket som jag hade tänkt mig, men förberedelserna inför mina två mästerskap i skidorientering var bra och jag kunde prestera på topp där.

Och hur har det varit vid sidan av träningen och tävlandet?
– Det har varit bra, det har inte hänt något speciellt. Jag har inte gjort så mycket annat än att träna, tävla och resa.

Vilket var ditt tuffaste träningspass i vinter?
– Det tuffaste passet var nog ett intervallpass innan VM, där jag körde skateintervaller i Mördarbacken och sprintbanan på Lugnet. Jag maxade allt jag hade på varje intervall så jag hade rejält med mjölksyra när jag avslutade passet.

Vilket var ditt roligaste pass i vinter?
– Förutom tävlingarna så är mitt roligaste pass labyrintintervaller med Dala Sports Academy. Kalle Dalin hade skottat upp ett labyrintsystem på en fotbollsplan där vi sprang duellslingor mot varandra. Ett väldigt roligt pass med hög fart och fullt fokus.

Vilka läger har du varit på?
– Jag har mest varit på skid- och skidorienteringsläger – Idre Fjäll, Arvidsjaur, Luosto och Alperna. Det har varit väldigt fina förhållanden med bra skidorientering och skidåkning. Och så har jag två mästerskapsresor till Imatra och Krasnojarsk. Jag har varit på ett barmarksläger, på Playitas med landslaget.

Tove på VM i ryska Krasnojarsk.

Vad har du framför allt satsat på att utveckla under vintern?
– Jag har försökt att få en bra mix i träningen, med löpning på alla olika underlag och skidåkning i alla olika typer av terräng och teknik.

Tänker du på något vis annorlunda inför 2017?
– Jag sprang väldigt lite på hårt underlag under förra vintern och säsongen. I år har jag gått tillbaka till lite mer löpning på hårt underlag för att få tillbaka den typen av löpstyrka och snabbhet.

Vilka erfarenheter från 2016 har du dragit lärdom av?
– Jag jobbade väldigt mycket orienteringstekniskt förra året och hade en väldigt stabil nivå tekniskt på de tävlingar jag sprang, så det hoppas jag kunna ta med mig den här säsongen också.

Vilken blir din första viktiga orienteringstävling 2017?
– Min första viktiga tävling är 10-mila, men jag gör tävlingspremiär på Swedish League i Blekinge.

Vilka är dina målsättningar?
– Det är VM och världscupen som är mina huvudmål för säsongen.

Vad ser du mest fram emot under 2017?
– En av de saker jag såg fram emot mest var VM i skidorientering i Ryssland, som var väldigt fina tävlingar. VM ser jag alltid fram emot, men just nu ser jag mest fram emot 10-mila! Världscupavslutningen i Schweiz tror jag också blir riktigt fina tävlingar.

Hur tror du att VM i Estland kommer att passa dig?
– Det är kanske ingen av mina bästa terränger, men jag tycker att jag är ganska bra på de flesta olika terrängtyper så det ska säkert passa bra ändå. Lägger jag upp min träning för att bli så bra som möjligt i just den terrängen, så passar terrängen mig förhoppningsvis väldigt bra i sommar.

När ska du vara som bäst i år?
– På VM.

Hur är formen nu?
– För en och en halv vecka sedan var jag i mitt livs sämsta form. Så sjuk har jag nog aldrig varit tidigare, någon rysk influensa skulle jag tro att det var. Men nu har jag precis börjat träna lite igen så formen är väl på uppåtgående.

Hur är känslan just nu, när tävlandet drar igång?
– Jag har sprungit väldigt lite senaste 1,5 månaden, så det känns bra att det är ett tag kvar till de viktiga tävlingarna drar igång.

 

Tove Alexandersson följer du till vardags på tovealexandersson.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 + ett =