Runessons vinter magiskt bra: ”Har fått kämpa med att vila”

En lång vinter är till ända, vissa har redan sprungit sin första tävling medan andra närmar sig premiären. Här tar vi pulsen på Johan Runesson, A-landslagslöparen som både bytt klubb och land.


Runesson på EM i Tjeckien ifjol.

Hur har vintern varit träningsmässigt?
– Vintern har varit väldigt bra – och spännande! I och med att jag bytt klubb (från GMOK till Tampereen Pyrintö) och flyttat till Tampere i Finland har jag varit väldigt motiverad mentalt och jag har fått kämpa med att låta kroppen vila när jag planerat för det, för motivationen att träna har varit så stor att jag velat tänja på gränserna. Men jag har följt planen till största delen och kommer träningsmässigt ut från min bästa vinterträning någonsin.

Hur har det varit vid sidan av träningen?
– Flytten från Århus i Danmark till Finland innebar också att jag lagt mina studier på paus för att kunna satsa ordentligt på orienteringen. Tyvärr innebar flytten även att jag fick sluta i mitt innebandylag som jag spelat med. Jag får se hur det blir med den saken till nästa vinter i Tampere.

Vilket var ditt tuffaste träningspass i vinter?
– Det var i början på vintern när jag hade lite problem med att springa. Jag hade brutit ett revben och tränade därför alternativt. Då körde jag ett tufft intervallpass på crosstrainer, där jag körde åtta stycken tiominutersintervaller i maxpuls för att inte tappa långdistanskonditionen under skadeperioden.

Vilket var ditt roligaste pass i vinter?
– Oj, det är svårt! Jag tycker väldigt mycket om att köra lugna träningar över 2,5 timmar då jag kan flyga iväg i tankarna, vilket gör att jag kan komma tillbaka än mer motiverad. Men om jag måste välja ett speciellt pass får jag nog säga en av innebandymatcherna som var väldigt jämn vilket gjorde att adrenalinet och spänningen var extra hög hela matchen.

Vilka läger har du varit på i vinter och hur har de varit?
– Jag har varit på läger i Göteborg för en gång skull och tränat inför 10mila. Jag har varit på Fuerteventura med landslaget och sedan var jag i Alicante och Barbate med min klubb. Jag hade möjligheten att vara i Spanien från 1 februari till 31 mars då klubben hade boende under den tiden. Men jag behövde ordna en del med flytten så jag sparar det kanske till nästa år att ligga på läger hela vintern.

Vad har du satsat mest på att utveckla under vintern?
– Jag har framför allt tränat på att forcera tvetydiga grönområden och att kunna våga trycka på genom detaljfattiga grönområden. Det är något jag tror kan bli aktuellt under VM-lången i sommar. Sedan har jag såklart lagt mycket fokus på att träna upp den fysiska kapaciteten på öppna områden som åkrar och parker.

Tänker du på något vis annorlunda inför 2017? Hur?
– Jag var väldigt nöjd med hur jag kom in i säsongen förra året, men drog på mig en skada under EM vilket satte stopp från fortsatt tävlande. Så jag gör nästan bara samma sak i år, förutom att jag kommer tävla lite annorlunda i och med att jag kommer försöka tävla i Finland där jag kan få bästa tänkbara motstånd.

Vilka erfarenheter från 2016 har du dragit lärdom av?
– Erfarenheten var att det jag gjorde var bra, men att jag behöver göra det bättre. Det resulterade i att jag behövde en motivationspush och det var en av de stora anledningarna till att jag valde att lämna min förra klubb, för att få någonting nytt i vardagen och på så sätt hålla uppe motivationen på topp.

Vilken blir din första viktiga tävling 2017?
– 10mila, där jag förhoppningsvis springer sista sträckan och kan få ett bra test på hur långdistansformen ligger.

Vilka är dina målsättningar under 2017?
– 10mila, Jukola och VM.

Vad ser du fram emot mest under 2017 – och varför?
– Långdistansen på VM. Det är det jag tänker på varje dag när jag tränar. Det finns ingen skönare känsla än när jag har formen under långdistanser, när jag närmar mig målet utan att egentligen vara särskilt trött men ändå har sprungit sjukt fort. Det är det jag vill uppnå den dagen!

Hur tror du att VM i Estland kommer att passa dig, och varför?
– Jag har sedan första gången jag var i Estland känt att det kan passa mig bra. Det är inte många av världens bästa orienterare som känner sig hemma i terrängen, mer än kanske bröderna Sild. Men jag har känt att det påminner mycket om terrängen jag växte upp med i Småland, då det är ganska platt och mycket ”bröt” i terrängen. Det gör att det även blir lite löptekniskt när man bara ska forcera i skogen. Detta är något jag försökt lägga mycket fokus på, så jag ser med optimism fram emot Estland.

När ska du vara som bäst i år?
– 4 juli.

Hur är formen nu?
– Nu är formen sisådär. Ena dagen kan jag vara väldigt bra och nästa väldigt dålig, eftersom jag fortfarande ligger i med vinterträningen. Ska jag vara bra i juli kan jag inte vara bra i mars/april. Då blir det bara mellanmjölk hela säsongen. Men förhoppningsvis kan jag ha tillräckligt hög lägstanivå för att ändå slå mig in till VM. Det är det som är det stora problemet i Sverige; att vi inte kan förbereda oss på det mest optimala sättet. Samtidigt som det såklart pushar oss aktiva att bli än bättre!

Hur är känslan just nu, när tävlandet drar igång?
– Självklart är jag spänd på säsongen. Det ska bli kul att följa de svenska tävlingarna från en annan sida nu, även om jag nog kommer hem för tävlingarna i Jönköping samt 10mila. Sedan ska det bli kul att tävla i Finland och verkligen få bästa teknikträningen i och med att det blir nya kartritare och terränger för mig nu!

Till sist, berätta något om dig själv som få känner till!
– Haha! Jag kan ju inte säga att jag är ett stort fan av Zlatan, eftersom många redan vet det, så jag får dra till med att jag även är ett fan av Harry Potter.

Till vardags följer du Runessons öden och äventyr på hans egen blogg www.johan-runesson.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − två =