Rassmus redo för nästa kliv: ”Har fått tåligheten jag behöver”

Rassmus Andersson är regerande svensk mästare i långdistans. I år vill han ta ytterligare ett kliv internationellt.
– Jag känner mig mer självsäker än tidigare, säger Linnélöparen till VM-bloggen.

VM-bloggen fortsätter att kolla statusen på våra landslagslöpare. I dag gästas vi av Rassmus Andersson, som haft en toppenvinter – tills alldeles nyligen.

– Vintern har varit väldigt bra. Jag har kunnat träna på mer och bättre än tidigare år och jag har fått tåligheten jag behöver för säsongen. Tyvärr skadade jag nyligen handen som fick gipsas, samtidigt som jag dragit på mig en lunginflammation för tillfället. Men jag hoppas snart vara tillbaka på banan igen, berättar Rassmus, som tillbringat en stor del av den kallaste årstiden utomlands.

– Jag har varit väldigt lite i Sverige denna vinter och endast sprungit ett fåtal dagar i snö. Bland annat spenderade jag nästan sex veckor i Nya Zeeland.

Vilket var ditt tuffaste träningspass i vinter?
– Ett tröskelpass upp på Ben Lomond i Nya Zeeland, 1500 meters stigning och totalt 15 kilometer.

Vilket var ditt roligaste pass i vinter?
– Mitt morgonpass innan frukost upp på Mt. Isobel vid Hanmer Springs, Nya Zeeland. Det var mycket högre än jag förväntade mig och tog därför längre tid än förväntat, totalt 2 timmar efter att ha sprungit lite fel på vägen ner. Det var med skräckblandad förtjusning berget bestegs då ”viewen” var amazing samtidigt som det var lite läskigt då det blåste storm på toppen.

Vilka läger har du varit på i vinter och hur har de varit?
– Nästan sex veckor i Nya Zeeland, på semester och träffa familj. Underbart. Därefter två veckor i Portugal, följt av en vecka i Italien. Det var 20 grymma dagar och en kass då jag skadade handen.

Vad har du framför allt utvecklat under vintern?
– Min uthållighet, styrka och tålighet som jag behöver för långdistansen. Jag har utvecklat det genom mycket löpning. Jag har sprungit mer än någonsin tidigare och haft kontinuitet, fram till nu då.

Tänker du på något vis annorlunda inför 2017?
– Jag har tydligare mål och en bättre plan. Jag känner mig mer självsäker än tidigare.

Vilka erfarenheter från 2016 har du dragit lärdom av?
– Kontinuitet ger resultat.

Vilken blir din första viktiga tävling 2017?
– Swedish League i Blekinge.

Vad ser du fram emot mest under 2017?
– VM i Estland. Det är mitt största mål för året och jag känner mig redo för det nu. Jag tror att Estland passar mig bra. Jag är bra på att gneta igenom grönområden.

När ska du vara som bäst i år?
– I början av juli.

Hur är känslan just nu, när tävlandet drar igång?
– Formen är rätt dålig just nu, med tanke på lunginflammationen och en gipsad hand. Men jag är oerhört sugen på att dra igång, samtidigt som jag är glad att det ännu är ett par veckor till de viktigaste tävlingarna, med tanke på aktuell status.

Till sist, berätta något om dig själv som få känner till!
– Jag är grym på att laga pannkakor!

WOC-PANNA? När som helst kan Rassmus slänga ihop ett par härliga pannkakor. (Obs bilden är ett montage.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × två =