Löpskolad Lina laddad: ”Har fått en extra växel”

Lina Strand har en kanonfin vinter bakom sig – och i sommar går hon för VM-medalj.
– Jag tror att Estland kommer att passa mig bra, säger GMOK-löparen till VM-bloggen.

Hej Lina, hur har vintern varit?
– Träningsmässigt har det varit en väldigt bra vinter. Jag har kunnat träna i princip helt enligt plan och det är väldigt skönt mentalt, när det flyter på. Hade lite ont i ett knä precis före landslagslägret på Playitas, men eftersom den anläggningen bjöd på så bra alternativträningsmöjligheter så påverkade det inte så mycket eftersom jag ändå kunde springa kvalitetspassen.

Har du gjort några särskilda förändringar i ditt träningsupplägg?
– Några mindre förändringar har det blivit, med bland annat inslag av löpteknik och snabbhet genom en friidrottsinspirerad landslagsträning som vi har i Göteborg varje vecka. Det har varit motiverande och under Playitaslägret fick jag den oerhört fina komplimangen av Harri att ”nu börjar det ju likna löpning”. Ändå positivt (skratt).

Livet vid sidan av träningen då – har det hänt något speciellt?
– Ja! Jag har blivit faster! Jättemysigt och härligt! Dock är det ju då så att den stora höjdpunkten i livet år 2017 faktiskt redan har hänt!

Vilket var ditt tuffaste träningspass i vinter?
– Löptestet över grus8an nu i mars var det tuffaste mentala passet, men det tuffaste passet när det gjorde som ondast rent muskulärt var ett backintervallpass på Playitas, under den näst sista dagen efter då cirka 35 träningstimmar gjorda … Karro Ohlsson var dessutom stark som ett djur och jag fick slita för att inte lämna för oanständig lucka. Brantheten i backarna gjorde att låren kändes som om de skulle sprängas! Men då var det bara att sätta in träpinnen i munnen och fortsätta köra …

Vilket var ditt roligaste pass i vinter? Varför?
– Passet där jag skrattat mest var ett wetvestdistanspass, också på Playitas, där vi testade olika varianter för att hamna i det rätta ”suget” á la cykling. Oerhört barnslig stämning, men fantastiskt roligt. Annars har jag haft väldigt många fina pass under vintern. Ett roligt var ett tisdagsintervallpass med klubben när vi körde 5-5-4-4-3-3-2-2-1-1. Det var en go stämning, alla peppade varandra och sprang hela vägen in i kaklet vilket slutade med fosterställning vid diket för vissa och efteråt massa high fives. GMOK:s tisdagspass är alltid ett väldigt inspirerande pass att vara med på, där jag får jag den inspiration jag behöver för att utmana mig själv!

Vilka läger har du varit på och hur har de varit?
– Jag har varit på Playitas med landslaget i januari, i Alicante med klubben i februari och i Italien med delar av landslaget i mars. Det första med fokus på fysik, det andra med fokus på grundteknik och det tredje med fokus på sprint. Lyckade läger alla 3.

Vad har du framför allt satsat på att utveckla under vintern? Hur?
– Snabbhet och löpsteget genom friidrottsträningen jag pratade om. Jag kan springa på ett annat, mer effektivt sätt och orkar hålla uppe kroppen bättre. Jag har också fått en extra växel i hastighet som gör att jag på sikt blir snabbare även över längre distanser. Ska bli spännande att fortsätta denna utveckling.

Tänker du på något vis annorlunda inför 2017?
– I stort tänker jag ganska likt fjolåret, men jag ska försöka att minimera resorna under våren ännu lite till eftersom VM går så tidigt i år.

Vilka erfarenheter från fjolåret har du dragit lärdom av?
– Många erfarenheter! Att många tävlingsresor sliter mentalt är en sak som jag då valt att försöka förändra och också i perioder acceptera att jag då behöver mer återhämtning. Alla erfarenheter av stafettlöpning har jag tagit till mig för att vässa taktiken ytterligare.

Vilken blir din första viktiga tävling 2017?
– 10-mila blir den första riktigt viktiga tävlingen. Det är ju på hemmaplan dessutom, så det är något jag ser fram emot lite extra och en av säsongens stora höjdpunkter!

Vilka är dina målsättningar?
– Lyckas på 10-mila och Jukola med mina fina klubb GMOK. VM-medalj i Estland. En högre nivå internationellt under säsongen.

Vad ser du fram emot mest under 2017?
– 10-mila för att det går på hemmaplan. VM för att det är VM. Enough said.

Hur tror du att VM i Estland kommer att passa dig, och varför?
– Jag tror att det kommer att passa mig bra då jag kommer göra vad som krävs för att vara i form. Jag satsar på både sprint och skog vilket gör att jag behöver en bra grundkapacitet för att bemästra båda. Fördelen i år mot i fjol är att det är hårdare i marken även i skogen jämfört med Strömstad så skillnaderna blir inte lika stora. Grönområdesorienteringen ska passa mig bra då farten sänks något och sikten blir sämre.

Hur är formen nu?
– Den är stabil.

Hur är känslan just nu, när tävlandet drar igång?
– Alltid spännande eftersom de första tävlingarna ofta inte betyder någonting rent meritmässigt och det gäller att tygla sig något för att spara krut till när det verkligen gäller fram emot maj, juni och framför allt första veckan i juli. Jag tar dock möjligheten att tävla lite småtävlingar på hemmaplan som start för att få bra tillfällen att nöta in tekniken för att sedan gå på lite stafetter under påsk och förhoppningsvis kunna visa lite gryende form under 10-mila.

Till sist, berätta något om dig själv som få känner till!
– Jag blir bitter av att höra om Clint Eastwood. Anledningen till det är att jag svarade fel när en fråga om honom kom upp på Tv4:s frågesportprogram ”En ska Bort” som jag deltog i, tillsammans med mamma, i november 2016. Han kostade mig många tiotusentals kronor och jag är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och har svårt att smälta den missen… Men frågor om Clint Eastwood – varför …

Dirty Harri? Landslaget fysexpert tycker att det går framåt för Lina Strand. ”Nu börjar det ju likna löpning”, berömde Harri Viinamäki på Kanarieöarna. OBS! Bilden är ett montage.

 

 

Lina Strand följer du till vardags på linastrand.wordpress.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 6 =