Fysfokuserad Jansson: Vill korsa mållinjen i Estland med ett leende på läpparna

Helena Jansson springer sin första Swedish League-tävling i Huskvarna nästa helg. VM-bloggen kollar läget med en av svensk orienterings allra största stjärnor. 

Hej Helena, hur har vintern varit?
– Jag är fortsatt i vinter-mode, vilket bara känns härligt! Jag älskar träningsvardag och tycker alltid att vintern går så oerhört fort. Jag gillar rutinerna som jag kan hålla mig till under grundträning, att det finns tid att liksom bara gnugga vidare med det jag fokuserar på just nu.

Vilket var ditt tuffaste träningspass i vinter?
– Jag vet inte något specifikt pass, men det finns alltid träningar där jag är trött och sliten och ett i vanliga fall helt vanligt träningspass förvandlas till något fullkomligt oöverstigligt. För mig kan det ofta handla om intervallpass i alternativ form där jag vet att jag kommer bli hur trött som helst, och att det liksom inte finns några genvägar för att nå målet med träningen.

Vilket var ditt roligaste pass?
– Mina roligaste träningar har varit de med riktigt bra sparring! Det finns inget som att springa axel mot axel med lagkamrater och konkurrenter. Jag älskar det! Nu på sista tiden har det varit Karro på banpass och Lina på sprintträning till exempel!

Vilka läger har du varit på i vinter och hur har de varit?
– Jag var på Teneriffa med Gustav innan jul, mest för mängdträning och miljöombyte. Sedan var det tidernas fysläger med landslaget på Fuerteventura i januari, massa bra träning i stimulerande miljö, Portugal med klubben, Italien med landslaget och nu senast Estland med landslaget. Det är alltid fantastiskt att få komma iväg och ha fullt fokus på orienteringen, och att få nya intryck och ny input från människor runt dig, så mina läger har varit bra.

Vad har du framför allt satsat på att utveckla under vintern?
– Jag har haft lite extra fokus på fys. Skruvat lite på mitt träningsupplägg, eller ganska mycket faktiskt, och det har varit tufft men roligt. Jag har försökt få med mig lite mer snabb löpning, lite mer på hårt underlag. Min vänstra häl gör fortsatt ont, och jag klarar cirka fyra löppass varje vecka. Jag gnor på med alternativträning för allt vad jag är värd, och det känns roligt att se att jag faktiskt tar steg framåt i min utveckling fysiskt!

Vilka erfarenheter från 2016 har du dragit lärdom av?
– Jag gör alltid ett bokslut efter varje år, väljer ut de delar jag vill ändra eller optimera, och arbetar sedan aktivt för att förbättra dem. Samtliga erfarenheter jag gjort under 2016 är bearbetade och lärdoms-dragna av, även om vissa saker är svårare att förstå exakt hur lärdomen ser ut av gjorda erfarenheter.

Vilken blir årets första viktiga tävling?
– Jag springer min första Swedish League i Huskvarna, och det är ju uttagning till världscup. Fast egentligen tänker jag att världscupen är det första viktiga, och att det enda som jag verkligen försöker fokusera på är VM!

Och vilka är dina målsättningar?
– Att ta mig till VM i Estland, att där vara den bästa versionen av mig själv, att springa främst VM-stafetterna, och att korsa mållinjen med ett leende på läpparna!

Vad ser du fram emot mest under 2017?
– Jag ser fram emot ännu en säsong med tävlingar och nya erfarenheter. Jag ser fram emot VM och den fest det alltid är! Jag ser fram emot att gifta mig i augusti. Jag ser fram emot klubbstafetterna! Jag ser fram emot nästan varje dag faktiskt!

Hur tror du att VM i Estland kommer att passa dig?
– Jag tror det kommer passa mig bra, mest för att jag kommer att göra jobbet som krävs för att förbereda mig för terrängen. Dessutom har jag varit där ett par vändor, både på ett JVM för många år sedan och ett EM 2006, och min orientering fungerar ganska bra i de estniska skogarna.

Hur är formen nu?
– Tja, så här mitt i träningen förvånansvärt god! Gjorde nyligen löptest och labbtester, och det ser ut som att mitt vardagliga jobb under vintern fungerat bra.

Hur är känslan just nu, när tävlandet drar igång?
– Jag tänker att jag fortsatt har en stund kvar till tävlingssäsong, och att jag framför allt har en stund kvar tills jag ska börja verkligen leta form och prestera på topp, så ännu så länge känner jag mig lugn, trygg och lagom nedtränad.

Till sist, berätta något om dig själv som få känner till!
– Jösses, det finns väl inget ni inte känner till om mig?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 1 =