”En sista chans att bli juniorvärldsmästare, en unik möjlighet att visa varför framtidens nutid förtjänar respekt”

Det har regnat över Kecskemét och luften i värdstaden är fuktig. I denna lika svårstavade som svårgreppbara blandning av deppigt östblock och färgbomb går byggnaderna i ljusgrönt, gult och rosa medan drömmarna skimrar i guld. Inte ens ett dygn återstår. Imorgon ska här skrivas orienteringshistoria.

Själv ligger jag på en vandrarhemssäng och tänker på ”Torsk på Tallinn”. Ni kanske minns scenen där Robert Gustafssons dansbandsälskande karaktär Roland Järverup har ställt upp sitt brokiga resesällskap utanför en godis-outlet? Med kameran i högsta hugg utbyts några peppande fraser.

”Vilka är vackrast?”

”Vi!”

”Vilka är bäst?”

”Tallinn 98-gänget!”

Sisådär 20 år senare har Hasses sega gubbar ersatts av Kalles snabba killar och tjejer. Det är dags för Sverige att skratta och gråta med ett nytt 98-gäng. Simon, Sanna, Hanna, Isac… 98:ornas examensprov står för dörren. En sista chans att bli juniorvärldsmästare, en unik möjlighet att visa varför framtidens nutid förtjänar respekt.

Kapten Kalle Dalin har skickat en samling förstagångsväljare till ett av Europas politiskt mest komplicerade länder. I juni rapporterades om hur regeringsvänliga tidningen Magyar Idők bedrivit en kampanj mot musikalen ”Billy Elliot”. Man menade att ungerska pojkar riskerade att bli homosexuella av föreställningen. I Sverige har Viktor Orbáns Ungern på senare år uppmärksammats då kickade SD:are funnit en fristad i republiken. En och annan höjde nog på ögonbrynen då Kent Ekeroth utvandrade till landet och ska ha motiverat det med orden ”Till att börja med så har de ingen invandring.”

Ute i terrängen kommer dock politiken vara långt borta. Under morgondagens långdistans får vi istället en första indikation på vilka som lyckats bäst med sin vägvalskampanj. På tjejsidan är risken överhängande att schweiziskan Simona Aebersold kommer tugga det här mästerskapet sönder och samman. Det krävs en bragd för att skaka orienteringssportens kronprinsessa i de individuella loppen. För killarnas del är det dock öppnare än på flera år. Tidigare JVM-giganterna Olli Ojanaho och Joey Hadorn har blivit för gamla. Kvar står vi med en skandinavisk duell. Norge har fortfarande två tredjedelar av fjolårets stafettguldlag att tillgå (Kasper Fosser, Elias Jonsson) medan Sverige kommer med en förmodat revanschsugen, tillika formstark, Isac von Krusenstierna och en Simon Imark som ska avsluta vad han påbörjade i Tammerfors, 2017.

Vi går mot en vecka där varje distans kan bli en rysare. Där stolthet och svett kommer varvas med stämplingsslarv. Där Sveriges orienteringstjejer har ett stafettguld att försvara.

Inte ens ett dygn återstår.

Vilka är vackrast? Vilka är bäst?

Kom igen vårt blågula juniorlandslag. Låt svaret bli Kecskemét 98-gänget.

 

Här hittar du startlistorna inför morgondagens långdistanser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 + tjugo =