En JVM-legendar på semester

Under pågående VM i fotboll har de inbjudna landslagslegendarerna fått en del uppmärksamhet. Man sitter och tittar på någon match, kameran zoomar in Carlos Valderrama och René Higuita på hedersläktaren, man känner hur dagen blir fulländad. Kul för alla inblandade helt enkelt.

Jag blev hyfsat förvånad (men också glad!) när IOF visade sig ha tagit till ett liknande grepp. Hur förklarade man annars att JVM-ikonen Olli Ojanaho, överlägsen på mästerskapet i Tammerfors förra året, gick omkring på Ungerns gator som en vanlig man. IOF Legends?

Skogssport stoppade den finländske förstaårssenioren för att ta reda på vad det egentligen var frågan om. Det visade sig att Olli åkt till JVM som supporter den här gången.

Hur är det att följa mästerskapet som åskådare istället för att vara med och vinna?

– Det är väldigt annorlunda. Inte lika häftigt, men riktigt kul ändå. Stämningen är lika bra och det är kul att heja på andra även om man inte få springa själv.

21-åringen, som ifjol vann samtliga individuella guld, slog på sitt karakteristiskt timida vis fast att Kecskemét var en ”ganska nice miljö för JWOC-sprinten”

Hur har första tiden som senior varit?

– Vintern gick ganska bra. Jag gjorde den obligatoriska militärtjänsten som vi har i Finland. Det var ganska tufft, men träningen gick ändå bra. På våren sprang jag bra på medelkvalet på EM. Sedan fick jag problem med luftvägarna. Pollen och så. Jag kunde inte starta i finalen. Första veckan i juni var vi på landslagsläger i Lettland. Då började det gå sämre och sämre med det tekniska. Jag försökte kanske lite för mycket. Det blev ganska tufft till slut. Formen är fortsatt bra men det har inte gått bra i skogen på några veckor. Jukola gick riktigt dåligt och när vi hade VM-tester i Lettland blev det bara hemskt. Jag valde att stå över VM helt och hållet för att kunna vila upp mig mentalt. Nu ska jag inte springa orientering på några veckor.

Perfekt med semester.

– Ja, verkligen. Men det blir också lite löpträning. På ett fysiskt plan är jag inte sliten. Jag är sugen på att springa bra i skogen också med det går bara inte. Hjärnan är trött. Det har varit lite för mycket orienteringsträning efter en tuff vinter.

Bra att du får vila upp dig nu då. Vad tror du om de finska löparnas chanser på tävlingarna som återstår här i Ungern?

– Det har kanske inte gått så jättebra för Finland de två första dagarna. Nice med Otto Kaarios medalj på sprinten, det var verkligen välförtjänt. Jag hoppas på fler medaljer senare i veckan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 1 =