Emma Johansson: ”VM-medeln kan passa mig bra!”

Emma Johansson var inte nöjd med fjolårssäsongen. Nu blickar 35-åringen fram mot en säsong som kan bli hur bra som helst.
O-Ringen avgörs ”hemma i Värmland” och VM-medeldistansen i Estland tror hon kommer att likna den i Skottland 2015. Då slutade det med ett VM-brons.
– Jag ser fram emot säsongen 2017, säger Emma till VM-bloggen.

 

Hej Emma, hur har din vinter varit?
– Träningsmässigt har vintern varit bra! Jag avslutade fjolåret ganska tidigt på grund av skadekänningar efter säsongen, men kom igång i början av december med grundträningen och sedan dess har det fungerat fint. Denna vinter har jag jobbat mer än tidigare, vilket gjort att jag och min tränare fått vara ännu mer noga med planeringen.

Vilket var ditt tuffaste träningspass?
– Ett pass jag kört ett par vintrar nu är skidåkning varav 60-80 minuter är högintensivt vilket ska motsvara en långdistans. Dessa pass tycker jag är både grymt jobbiga att genomföra och att mentalt förbereda sig för. Men de är även roliga och stärkande.

– Ett av de roligaste passen under vintern är annars orientering i hög fart, när barmarken börjar titta fram. Det är en härlig känsla. Eller ett lugnt skidpass i nypistade spår och solsken.

Vilka läger har du varit på i vinter och hur har de varit?
– Jag har varit ovanligt mycket på hemmaplan i vinter, men var i februari i Alicante med klubbkompisar. Det blev ett grymt bra läger där jag började köra löpning i högre fart vilket jag inte gjort tidigare på vintern. Alicante valde jag för att få teknikträning i negativ kurvbild eftersom det väntar i Estland. Utöver detta har det blivit några kortare läger i exempelvis Idre, Åhus och Göteborg och så var jag på det senaste landslagslägret i Estland.

Vilka erfarenheter från ifjol har du dragit lärdom av?
– Säsongen 2016 blev inte så bra som jag hoppats. Jag kommer att vara observant på allergisäsongen i år och försöka undvika formsvackan jag hade under våren. En annan sak jag drog lärdom av var VM-veckan där jag startade medeldistansen med alltför hög anspänning, vilket kom tillbaka och träffade mig som en sandsäck modell tyngre efter halva loppet.

Vilken blir din första viktiga tävling?
– Den första viktiga tävlingen säsongen 2017 blir 10-mila. Sedan följer ett par helger i maj där jag vill vara på hugget.

Vilka är dina målsättningar under 2017?
– De största målen är VM och O-Ringen. Jag ser väldigt mycket fram emot att få springa ett O-Ringen hemma i Värmland. Jag tror det kommer bjudas på härlig orientering och stämning i Arvika. VM i Estland blir en annan typ av orienteringsupplevelse, men jag tror till exempel att medeldistansen kan passa mig bra då jag ser likheter med medeldistansen i Skottland 2015.

Hur är känslan just nu, när tävlandet drar igång?
– För närvarande är det positiva känslor inför säsongen, jag har tjuvstartat med några tävlingslopp i samband med läger redan i mars och det har fungerat bra. Jag ser fram emot säsongen 2017!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 3 =