Carlsson: ”Utvecklande start på 2017 – nu kör vi!”

Vad händer på Fuerteventura? Hur går tankarna inför 2017? I dag bloggar förbundskapten Håkan Carlsson, som precis har anlänt till orienteringslandslagets läger:

I dag har jag landat på Fuerteventura och därmed anslutit till orienteringslandslagets fys- och utvecklingsläger. Delar av landslaget var redan på plats och jag har åkt ner med gänget som ska vara här i en vecka.

2017 har precis startat och det är dags att lägga det framgångsrika 2016 bakom oss och verkligen göra jobbet mot framtidens äventyr.

Ett fysläger med landslaget har varit högt upp på många landslagslöpares önskelista de senaste åren. Därför känns det nu verkligen kul att det kan bli av. Att vi kan ha den här härliga mixen av världsstjärnor, löpare på väg mot världstoppen och talangfulla juniorer som tillsammans med duktiga resurspersoner runt landslaget jobbar tillsammans för optimal utveckling. Jag ser fram emot massor med bra sparring löparna emellan och utvecklande erfarenhetsutbyten och diskussioner tillsammans.

Optimalt för våra syften

Platsen för lägret, Playitas på Fuerteventura, är optimal för de olika syften vi har med lägret och både löpare och ledare har varit delaktiga i processen med att ta fram ett riktigt bra upplägg för lägret. Vi kommer att ha lagom temperatur för riktigt bra träning. Löparbana, simbassäng, cykling, gym, backar att springa i – allt finns på gångavstånd från boendet vilket gör att vi får tid till viktig återhämtning mellan passen. Playitas används ju också av SOK i OS-förberedelser och just SOK har varit behjälpliga med att förmedla bra kontakter för att få till lägret på ett bra sätt.

Att vi kan åka just i år beror också på de extra projektpengar vi fått av RF för utvecklingsprojekt. Jag är nöjd med att vi hinner med att jobba med minst 4 av de projekt vi identifierat som viktiga för utveckling av landslagslöparna mot framtida VM-medaljer under lägret.

  • Vi kommer att göra uppföljningstester och jobba vidare med det fotstabilitetsprojekt vi startat. Förhoppningen är att vi ska få både färre skador och bättre prestation framöver med starkare fotleder.
  • Vi kommer också att jobba med implementeringen av de hoppstyrkeövningar vi fått goda resultat på via projektet med löpekonomi som under hösten har gjort på GIH i Stockholm.
  • Under lägerveckan hinns det också med  idrottspsykologi enligt konceptet ACT vilket vi satt igång under 2016 och fått positiv feedback på. Under dagarna på Playitas kommer löparna erbjudas intressanta workshops och diskutera idrottspsykologiska frågor tillsammans.
  • Vi har också med oss en Eye-tracking utrustning som löparna skall få springa med för att vi ska komma vidare och försöka förstå lite mer kring orienteringsteknik och vad som ligger bakom en riktigt bra sådan.

Gemensamt avstamp

Alla dessa projekt kommer troligen och förhoppningsvis att stärka landslaget och ge resultat på kort eller lång sikt, och en del av projekten förhoppningsvis både och.

Utvecklande projekt, givande diskussioner mellan löpare och löpare, löpare och ledare samt ledare och ledare tillsammans med riktigt bra fysträning med bra sparring gör förhoppningsvis att landslaget står redo för ett framgångsrikt 2017 och vidare utveckling.

Lägret innebär också att vi gör ett gemensamt avstamp mot orienteringsåret som väntar, viktigt det också.

Under februari månad kommer vi inte ha någon landslagsaktivitet utan de flesta klubbar och landslagslöparna åker på egna teknikläger till de södra delarna av Europa. I mars är det sedan dags för sprint- och teknikläger med landslaget, innan det sedan drar igång med mer specifika tekniska läger för höjdpunkterna i sommar: VM i Estland och JVM i Finland.

Jag ser fram emot alla givande möten med löpare och ledare under kommande vecka. Kanske hinner jag också själv ut på någon välbehövlig träningsrunda.

2017, nu kör vi!

/Håkan Carlsson, förbundskapten och landslagschef

PS Vill ni läsa mer om orienteringslandslagens säsongsplanering och om den värdegrund vi jobbar utifrån – HÄR finns dokumentet ”Landslaget 2017”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 − åtta =