Årets komet 2016 – nu rustar Regborn för Stjärnornas krig i Estland

I Örebros närskogar har han utvecklat en dubbelvikt löpstil som kan bli det stora trumfkortet på sommarens VM i Estland. VM-bloggen har tagit ett snack med Martin Regborn, Årets landslagskomet 2016 och en besatt Star Wars-fantast.
– Jag kan i princip alla repliker från filmerna utantill, medger Regborn – som snart hoppas kunna utmana orienteringssportens allra största stjärnor.

UTOMJORDISKT BRA? Martin Regborn tar tillfälligtvis plats i en av sina favoritfilmer. OBS! Bilden är ett montage!

Hej Martin, hur har din vinter varit träningsmässigt?
– Träningen har generellt fungerat väldigt bra. Jag tog helt och hållet uppehåll från träning i två veckor i höstas efter säsongen, vilket är betydligt mer än vad jag gjort tidigare, men det behövdes efter den långa och intensiva tävlingssäsongen som var 2016. Jag har nog aldrig varit så mentalt slutkörd efter en säsong tidigare. Rullade sedan på fint med successiv uppbyggnad av träningsmängden under november-december. Jag fick fina besked fysiskt i form av bättre tider på intervallpassen, och slog bland annat personligt rekord på Sylvesterloppet i Nora (10 384 m) på nyårsafton med 37 sekunder jämfört med min tid året innan. Det har också varit en bra vinter snömässigt, vilket har kunnat möjliggöra skogspass med barmark i större omfattning. Jag åkte sedan tyvärr på lite motgångar mot slutet av ett landslagsläger på Fuerteventura i januari i form av en influensa som tog rätt hårt, med följd att februari blev lite lättare träningsmässigt än planerat. Men det behöver inte vara dåligt, och jag har kunnat träna enligt plan hela mars månad. I övrigt har jag inte haft några känningar eller skavanker någonstans och har inte behövt kompromissa något med träningen.

Har det hänt något särskilt vid sidan av träningen då?
– Inget spännande direkt, men jag är ju en av två banläggare till SM sprint + sprintstafett hemma i Örebro i början av juli. Det har med andra ord blivit lite arbete med att fixa ihop spännande banor vilket har varit en ny erfarenhet.

Vilket var ditt tuffaste träningspass i vinter?
– Min tränare kör enligt devisen att ”all träning är lätt träning”. Mantrat är hela tiden att känslan ska vara lätt, för intalar man sig själv att träningen man genomför är tuff och jobbig så blir det tufft och jobbigt. Men ett träningspass som definitivt inte var lätt var ett testlopp 2000 meter roddmaskin i januari. Finns inga ord som kan beskriva smärtan sista 500 meterna … Löpmässigt är det ingenting som kommer i närheten. Jag låg i fosterställning på golvet i en halvtimme efteråt.

Vilket var ditt roligaste pass i vinter?
– Det kanske låter lite klyschigt, men jag tycker att all träning är rolig! Men det är klart att vissa pass är bättre än andra. Ska välja ut något som kanske sticker ut lite extra säger jag ett magiskt fint och tufft långpass jag sprang i Kilsbergen på nyårsdagen. Ett annat häftigt pass var en topptur upp på vulkanen Vesuvius på landslagslägret i Italien.

Vilka läger har du varit på i vinter och hur har de varit?
– Det känns som att jag nästan har varit mer utomlands i vinter än vad jag har varit hemma. Det började med ett fysläger på Fuerteventura med landslaget i januari. Jag hann med många fina och tuffa pass med bra sparring där, men låg som tidigare sagt däckad på hotellrummet de sista dagarna vilket inte var så trevligt. Jag var sedan hem och vände innan jag i februari åkte med Elitorientering Örebro län på teknikläger i Alicante. Orientering för hela slanten och det blev 323 kontroller tagna på 7 dagar. I mars åkte jag iväg igen med landslaget till Italien för att slipa på sprinttekniken i de fantastiskt fina sprintområdena i småstäderna där erbjuder. Slutligen är jag precis hemkommen från ett landslagsläger med VM-fokus i Estland, som jag förlängde med några dagar i Lettland för att spana in terrängen för världscupen i höst och VM nästa år.

Vad har du framför allt utvecklat under vintern?
– Fysiskt har jag och min tränare inte ändrat något i träningsupplägget jämfört med föregående vinter, utan allt har bara varit en fortsättning på det vi gjorde då, vilket uppenbarligen fungerade väldigt bra. Lite nya extra kryddor har ändå lagts till, återstår att se hur utfallet blir. Tekniskt har jag fokuserat väldigt mycket på riktningsarbete och vegetationsorientering, vilket förstås kommer att bli viktigt i Estland, men även på de flesta internationella tävlingarna i kontinental terräng. Jag märkte på världscuperna ifjol att det finns en del att hämta där.

Vilken blir din första viktiga tävling 2017?
– Swedish Leauge i Huskvarna den 23:e april. Jag hoppas på en tuff långdistans i rejäl terräng!

Vilka är dina målsättningar under 2017?
– Huvudfokus är VM. Målsättningen är att ta en plats även på någon av skogsdistanserna, och helst då långdistansen. Jag siktar även på att springa bra i den totala världscupen.

Vad ser du fram emot mest under 2017?
– VM givetvis. Ser också fram emot SM-sprinten, fast på ett annorlunda sätt. Kommer att bli nervöst.

Hur tror du att VM i Estland kommer att passa dig?
– Väldigt bra. Efter den första träningen på det första landslagslägret vi var på i Estland 2015 kom alla tillbaka från skogen och var fast beslutna att bara satsa på sprint till 2017. Själv var jag helt exalterad eftersom terrängen såg ut precis som den vid vår klubbstuga! Efter 10 år som Hagabyare har jag anammat den dubbelvikta löpstilen som krävs för att ta sig fram i Örebros närskogar, och jag har märkt att den fungerar precis lika bra i Estland. Dessutom gillar jag när det är lite grisigt och det krävs att man kämpar för att komma framåt.

Hur är formen nu?
– Grundformen är stabil, men ska byggas på lite till så det finns mycket att toppa senare.

Hur är känslan just nu, när tävlandet drar igång?
– Att det ska bli otroligt kul att dra igång igen efter en lång vinter!

Till sist, berätta något om dig själv som få känner till!
– Att jag har tagit SM-silver på roddmaskin och har fotografiskt minne känner nog de flesta redan till, så jag kan väl nämna att jag är ett inbitet Star Wars-fan och kan i princip alla repliker från filmerna utantill.

 

Martin Regborn läser du mer om på martinregborn.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 2 =